Update gevolgen corona-maatregelen

Geplaatst op 18-05-2020  -  Categorie: Algemeen

1554569-719953878081690-7117426110443132725-n

 

 

 

 

 

 Beste leden, ouders/verzorgers,

 

Zoals jullie weten mogen de zwembaden onder voorwaarden hun deuren weer openen, een besluit dat ons heeft verrast gezien de beperkingen die er nog steeds van kracht zijn vanwege het coronavirus. Vanaf maandag zijn de Kardinge en de Parrel weer open voor publiek. Lang niet alle gemeentes hebben diezelfde beslissing genomen.

We hebben als vereniging diverse richtlijnen en protocollen ontvangen over hoe we weer zouden kunnen gaan zwemmen als vereniging. Vrijdag hebben we met het bestuur vergaderd (via de computer, helaas). Iedereen had van tevoren alles doorgenomen en zich goed voorbereid.

 We hebben alle voors en tegens zorgvuldig afgewogen en besloten dat wij, zoals het er nu voorstaat, helaas nog geen zwemlessen en trainingen kunnen aanbieden.

Deze week is het Hemelvaartweekend en zouden we sowieso nog niet zwemmen, daarna zouden er nog 6 weken resteren tot de zomervakantie.

 

De restricties die op dit moment nog een knelpunt voor ons vormen zijn:

 • De groep die nog moet zwemmen mag niet op hetzelfde moment in de zwemzaal zijn als de kinderen die hebben gezwommen, dus eerder stoppen en later beginnen met de lessen, wat neer komt op maximaal 20 minuten zwemmen.
 • Er zijn 2 grote kleedkamers beschikbaar voor afdrogen en aankleden, waar met de 1,5 meter regel voor ouders rekening moet worden gehouden. Na ieder gebruik moet iemand van de vereniging de kleedkamers desinfecteren.
 • De douches zijn niet beschikbaar.
 • De toiletten worden bij voorkeur niet gebruikt en zijn beperkt beschikbaar.
 • Lesgevers moeten ten allen tijde 1,5 meter afstand houden van iedereen, ook van de meisjes. Onze lesgeefsters mogen dus niet mee in het instructiebad. Drijf-en hulpmiddelen moeten zo weinig mogelijk worden gebruikt en na ieder gebruik worden gedesinfecteerd.
 • Kinderen t/m 12 jaar en oudere kinderen/volwassenen mogen niet samen zwemmen.
 • Niet met het hoofd onder water zwemmen en elkaar niet inhalen (zwemmers ouder dan 12).
 • De extra inzet van vrijwilligers voor het begeleiden van de leden bij het naleven van de protocollen en het desinfecteren van materialen en kleedruimtes.
 • Iedereen moet thuis al douchen en badkleding aantrekken.
 • Niet eerder dan 5 minuten voor aanvang van de les bij het zwembad aankomen, handen desinfecteren en badslippers aandoen.
 • Er is voor elk zwembad een aparte routing gemaakt, zodat mensen elkaar bij het in- en uitgaan van het zwembad niet tegenkomen. Na het zwemmen dient men het gebouw zo snel mogelijk weer te verlaten.
 • Uitkleden aan de rand van het zwembad en alle bovenkleding in een afgesloten sporttas doen.
 • En zo zijn er nog veel meer voorwaarden waar we ons aan moeten houden.

 Nog een punt waarom we best huiverig zijn om weer te starten is de volgende uitspraak uit het document “Richtlijn Veilig Zwemmen in coronatijd” die we via Sport 050 hebben ontvangen:

“Het is nog niet duidelijk of het zwembadwater een rol speelt in de verspreiding van virusdeeltjes, het vermoeden bestaat dat dit wel zo is. Om er zeker van te zijn dat de desinfectiekracht van het zwembadwater zo optimaal mogelijk is, zijn de waardes verhoogd”.

Natuurlijk hopen we dat de versoepeling die per 1 september is aangekondigd als zodanig kan worden doorgevoerd omdat de pandemie verder is afgenomen. En dat we dan weer op een redelijk normale wijze kunnen zwemmen, al zal de 1,5 meter-regel wellicht nog blijven gelden.

We zullen ons ruim voor dat moment beraden op welke manier we dan zwemles / trainingen kunnen organiseren.

Uiteraard zullen we betreffende de contributie ook aanpassingen doen, maar daar komen we in een later stadium op terug, zoals u wellicht begrijpt.

Natuurlijk kunt u ons als bestuur zo nodig bereiken via het contactformulier op de website. Houd ook de berichtgeving via onze website en facebook in de gaten. 

Met vriendelijke groet,
Nelly Raspe-Hindriks,
voorzitter zwemvereniging DZN Groningen